Boomverzorging

Onder boomverzorging wordt het aanplanten, bijhouden en verwijderen van bomen verstaan. Alle werkzaamheden rondom een boom die aandacht vergen, vallen onder verzorging. Op het eerste gezicht lijkt de verzorging van een boom een makkelijke taak. Echter is er veel kennis nodig om de juiste verzorging aan de juiste boom te geven. Elke boom heeft immers eigen kenmerken. Vaak kan een persoon die verstand heeft van boomverzorging je hierbij helpen. Hiervoor kan je een bedrijf inhuren die er verstand van heeft.

Snoeien van een boom

Vaak zie je dat een boom één a twee keer per jaar gesnoeid wordt. Vaak vindt dit plaats in de herfst om de boom winterklaar te maken en soms ook in de lente of zomer als de boom niet groeit zoals gewenst. Het snoeien is bedoeld om te voorkomen dat de boom in een bepaalde, niet gewenste vorm groeit. Ook kan het zijn dat de boom anders te hoog groeit en bijvoorbeeld het zonlicht belemmert of alle voedingsstoffen uit de grond trekt. Het snoeien van een boom kan vrij lastig zijn. Je moet er verstand van hebben en ook zeker de juiste gereedschappen in de schuur hebben liggen. Je kan ook een boom alten snoeien door een gespecialiseerd bedrijf. Zij hebben het gereedschap en kunnen wat meer veiligheid waarborgen. Ook scheelt het natuurlijk dan dat je zelf de boom niet in hoeft.

Stappen bij een zieke boom

Als je van plan bent om een boom te verwijderen. Zorg er dan voor dat je dit bij de gemeente hebt gemeld. Je mag niet zelf bepalen of de boom verwijderd kan worden. De gemeente kan hiervoor een vergunning verstrekken. Doe dit ruim voordat je de boom gaat kappen, er kan namelijk wat tijd overheen gaan. Als je een goede reden hebt om de boom te verwijderen dan gaat het vaak wat gemakkelijker. Bijvoorbeeld als de boom ziek is. Of schadelijk is voor andere vegetatie. Het is dan wijsheid de boom in zijn geheel te verwijderen. Dus ook de stam en wortels uit de grond. Als je een bedrijf vraagt dit te doen, houd er dan rekening mee dat er wat meer kosten voor gerekend worden als ook de wortel er helemaal uitgehaald moet worden. Dit kost heel wat meer tijd en moeite namelijk dan het kappen van een boom. Meer op: bomenkappenwijzer.nl